Strona głównaWydarzeniaWydarzeniaOTWARCIE WYSTAWY - "ZANIM UPADŁ BERLIŃSKI MUR..."

OTWARCIE WYSTAWY – „ZANIM UPADŁ BERLIŃSKI MUR…”

Wicemarszałek Sejmu RP, Małgorzata Gosiewska, Ambasador RP w Niemczech, prof. Andrzej Przyłębski oraz Marta Morawiecka, córka Kornela Morawieckiego – założyciela Solidarności Walczącej, otworzyli dziś (1 grudnia 2019 r.) w Berlinie wystawę plenerową „Zanim upadł Berliński Mur…”, upamiętniającą zmarłego 30 września 2019 r. Kornela Morawieckiego oraz przedstawiającą historię Solidarności Walczącej. Wystawa jest prezentacją wielkoformatowych zdjęć ilustrujących walkę Polaków z komunistycznym reżimem w stanie wojennym i latach
80. XX wieku, ze szczególnym uwzględnieniem działań Solidarności Walczącej. Jej głównym celem jest ukazanie międzynarodowemu odbiorcy roli Polski i Polaków w demontażu żelaznej kurtyny. Wystawa została przygotowana przez Fundację „Pamięć nie umiera”, Jacka i Małgorzatę Jaśkiewicz, i jest dostępna od 1 grudnia 2019 r. dla berlińskiej publiczności na ogrodzeniu działki Ambasady RP przy ul. Unter den Linden 72. Po otwarciu wystawy w Instytucie Polskim w Berlinie obyło się spotkanie z dr Hanną Labrenz-Weiß, pracownikiem naukowym Urzędu Pełnomocnika Federalnego do spraw Materiałów Państwowej Służby Bezpieczeństwa NRD, która w formie wykładu przedstawiła historię
i działalność Solidarności Walczącej. Po wykładzie miała miejsce ciekawa dyskusja z udziałem byłych działaczy Solidarności Walczącej z Wrocławia i Berlina, uczestniczyli w niej m.in. Hanna Łukowska-Karniej, Michał Gabryel. W otwarciu wystawy i spotkaniu z dr Hanną Labrenz-Weiß wzięła również udział młodzież z Liceum Ogólnokształcącego nr XVII im. Agnieszki Osieckiej we Wrocławiu (Liceum Ogólnokształcące nr XVII im. Agnieszki Osieckiej we Wrocławiu ) wraz z opiekunami, Janiną i Robertem Pieńkowskimi.https://youtu.be/I94CWROi1Mo

Relacja video z uroczystości.