Strona głównaWydarzeniaWydarzenia3 maja - rocznica urodzin Kornela

3 maja – rocznica urodzin Kornela

3 maja 2023 roku Stowarzyszenie SW zorganizowało, jak co roku, uroczystości obchodów rocznicy Konstytucji 3 maja połączone z rocznicą urodzin Przewodniczącego SW, ś.p. Kornela Morawieckiego. Już o 8:30 miała miejsce msza św. w Katedrze Wrocławskiej w intencji Kornela.

O 12:45 odbyło zgromadzenie na skwerze Kornela Morawieckiego, pod kamieniem poświęconym Jego pamięci. Krótkie przemówienia wygłosili prof. Andrzej Kisielewicz, członek Zarządu SSW oraz córka Kornela, Anna Morawiecka. Relację z tego wydarzenia zamieściła Gazeta Wrocławska (gdzie można też obejrzeć więcej zdjęć).

O godz 14:00 zgromadziliśmy się na mszy św. w intencji Przewodniczącego
i innych zmarłych działaczy SW, w pobliskim kościele p.w. Chrystusa Króla. Mszę odprawił nasz kapelan ks. Marcin Werczyński.

O 15:30 część uczestników spotkało się jeszcze w lokalu SSW przy ul. Barlickiego, gdzie oprócz rozmów i wspomnień odbyło się też wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych przy akompaniamencie gitary.