Strona głównaStowarzyszenieProjekty“Antykomunistyczna działalność środowisk młodzieży szkolnej w “Twierdzy Wrocław” w latach 1981-1990″

Projekt badawczo-edukacyjny

W czasie stanu wojennego Wrocław był ewenementem na mapie Polski pod względem oporu mieszkańców, a także zaangażowania środowisk młodzieżowych w ruch konspiracyjny. Nasze miasto było nazywane “Twierdzą Wrocław”. Projekt polegał na zebraniu/nagraniu relacji byłych uczniów szkół wrocławskich (roczniki od 1962 do 1973) oraz żyjących jeszcze nauczycieli zaangażowanych w działalność antykomunistyczną w latach 1981-1990.
   Zebrane materiały będą podstawą realizacji pełnometrażowego filmu dokumentalnego, a także do publikacji książkowej obejmującej oprócz relacji także podziemne pisma młodzieżowe oraz wydawnictwa II obiegu, a także inne archiwalia.
30 listopada 2022 odbyła się konferencja tematyczna w 17 liceum we Wrocławiu z udziałem Pawła Błażewicza, Chrisa O’Neill’a,  dr. Bartosza Kruka z IPN Wrocław, Doroty Serwadczak oraz ok. 200 uczniów w ramach Forum Historyczno-Patriotycznego organizowanego przez nauczyciela historii Roberta Pieńkowskiego.

WIĘCEJ W GALERII

PROJEKT ZOSTAŁ ZREALIZOWANY DZIĘKI:

Dofinansowano ze środków Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Paderewskiego w ramach Funduszu Patriotycznego.