Strona głównaPolecamyPolecamyDziałaczy SW wspomnienie o śp. Romku Lazarowiczu

Działaczy SW wspomnienie o śp. Romku Lazarowiczu

Rok temu. w nocy z 1 na 2 sierpnia, zmarł nagle w wieku 66 lat śp. Romuald Lazarowicz. Poniżej wspomnienie o Romku działaczy SW. Myślę, że mogliby podpisać się pod nim wszyscy, którzy mieli szczęście Go poznać.

Kochany Romku!

Sama znajomość z Tobą jest dla nas nobilitacją. Współpraca z Tobą zaszczytem i przyjemnością. Walcząc o Niepodległość Polski poszedłeś w ślady swojego dziadka, Adama Lazarowicza – członka ostatniej IV, prawdziwej komendy WiN. straconego w wiezieniu mokotowskim I marca 1951 r. – oraz ojca, Zbigniewa Lazarowicza. również walczącego w szeregach AK, Żołnierza Niezłomnego. Byłeś jednym z najodważniejszych, najbardziej pracowitych i skutecznych członków Solidarności Walczącej. Walczyłeś piórem. Wydawałeś wiele broszur podziemnych, współtworzyłeś Radio „Solidarność Walcząca”. Redagowałeś w latach przełomu Serwis Informacyjny SW, który do dziś jest kopalnią wiedzy dla historyków. W III RP kontynuowałeś pracę wydawniczą. Podziwialiśmy Twój intelekt, odwagę i niezłomność, ale także cierpliwość, życzliwość, skromność i łagodność. Byłeś dla nas wzorem i prawdziwym przyjacielem. Zawsze próbowałeś godzić zwaśnione strony, zawsze uczciwy, byłeś szanowany i ceniony przez wszystkich. Będzie nam bardzo Ciebie brakować. BÓG Z TOBĄ!     Żegnaj, Przyjacielu! Pozostaniesz w naszych sercach na zawsze.

/-/ Jadwiga Chmielowska, przewodnicząca Komitetu Wykonawczego SW (1988-1990) i współprzewodnicząca Autonomicznego Wydziału Wschodniego SW( 1988-92),

/-/ Tadeusz Świerczewski, współzałożyciel Solidarności Walczącej.

/-/ Ewa Kubasiewicz – szef przedstawicielstw SW za granicą.

/-/ Piotr Hlebowicz – Przewodniczący Oddziału SW w Krakowie, współprzewodniczący Autonomicznego Wydziału Wschodniego SW,

/-/ Kazimierz Michalczyk – przedstawiciel organizacji Solidarity with Solidarity oraz Autonomicznego Wydziału Wschodniego SW w Berlinie.

/-/ Marek i Magdalena Czachorowie – SW Trójmiasto