Strona głównaNajnowszeAPEL 40 ROCZNICA

APEL 40 ROCZNICA

Drodzy Koleżanki, Koledzy, Przyjaciele,
Członkowie Solidarności Walczącej i Stowarzyszenia Solidarność Walcząca,

zbliża się 40 rocznica powstania Solidarności Walczącej. Z tej okazji zapewne będą organizowane różne wydarzenia.
   Przekazuję informacyjnie to co udało się dotychczas ustalić z prośbą o podsyłanie dodatkowych pomysłów i deklaracji zorganizowania czegoś dodatkowego w ramach obchodów.
  Obchody 40 lecia powstania SW odbędą się 23-25 czerwca w Gdyni (część integracyjno – konferencyjna) jako wydarzenie towarzyszące V edycji Forum Wizja Rozwoju oraz 26 czerwca w Warszawie, część uroczysta, której jednym z elementów będzie m.in. msza polowa w Muzeum Żołnierzy Wyklętych.

W Gdyni zaprezentujemy I wydanie Słownika/ leksykonu SW.

Proszę o zgłaszanie się chętnych do pomocy w skompletowaniu i redakcji biogramów naszych współpracowników i działaczy z poszczególnych regionów Polski. Prace koordynuje Roman – mr.zwiercan@gmail.com

Szczegółowy program i zakres działań jest w trakcie ustalania.

Przejazd do Gdyni i Warszawy będzie odbywał się w sposób zorganizowany. Noclegi również organizujemy.

APEL

Przy okazji prac nad utworzeniem stałej wystawy w Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL zebraliśmy materiały do bazy członków i współpracowników SW. Są one tymczasowo umieszczone na www.siekier.pl (kończymy prace nad przeniesieniem na naszą stronę). Mimo dużego odzewu nadal dużo biogramów jest niepełnych, brakuje osób oraz zdjęć.

Proszę wszystkich o sprawdzenie czy ich zdjęcia i notki biograficzne znajdują się w bazie i dosłanie, uzupełnienie informacji o sobie łącznie ze zdjęciem.

Proszę również o dosłanie nazwisk, zdjęć i notek biograficznych kolegów i koleżanek o których wiecie, że działali/ ściśle współpracowali z Solidarnością Walczącą.

Sprawa jest pilna. Na podstawie bazy jest opracowywany słownik działaczy SW, którego wydanie w formie książkowej będzie jednym z elementów obchodów 40-lecia.

Notki biograficzne, zdjęcia proszę przysyłać na adres biogramy@fundacja-pih.pl – w tytule maila proszę podać nazwisko i imię oraz miasto.

Pozdrawiam
Roman Zwiercan

Jak powstało Stowarzyszenie Solidarność Walcząca?

Ponieważ zaczynają pojawiać się już mity na temat powstania naszego stowarzyszenia, na dzień przed...

Majówka z Bobolą – relacja

W dniu 21 maja we wtorek grupa członków Stowarzyszenia "CONTRA" i SSW wyruszyła z...

Nasz kandydat Michał Dworczyk zdobył mandant europosła