Strona głównaNajnowszeGROBY NASZYCH BLISKICH

GROBY NASZYCH BLISKICH

Szanowni,

zbliża się dzień Zaduszek i Wszystkich Świętych. Pomimo niesprzyjających okoliczności zapewne odwiedzimy cmentarze, groby bliskich, zapalając znicze i świeczki – symbole pamięci o zmarłych. Pragniemy w tym szczególnym roku dotrzeć do miejsc pochówku naszych Koleżanek i Kolegów, których listę przekazuję dzięki nieocenionej pracy Tadeusza Piątka. Wierzę, że będziecie mogli niektóre z nich odwiedzić, aby zapalić znicz Solidarności Walczącej, poświęcić chwilę refleksji, modlitwy.

Jeżeli tak, przekażcie proszę taką deklarację (ze wskazaniem planowanego do odwiedzenia miejsca) na adresy: abugajczuk@gmail.comgrzegorz.bachor@gmail.com, do 16 października. Zwrotnie otrzymacie szczegółowe informacje o dystrybucji zniczy SW, dodatkowe prośby dotyczące dokumentacji zdjęciowej itd. Koledzy Adam i Grzegorz będą koordynować akcję, tak byśmy mogli dotrzeć do możliwie największej liczby miejsc.

Chciałbym, aby tegoroczna akcja dała początek systematycznej opiece nad miejscami spoczynku naszych Przyjaciół. Załączona lista jest niepełna, jeżeli możecie pomóc w odszukaniu niezidentyfikowanych jeszcze grobów, w kontakcie z rodzinami, przyjaciółmi, ludźmi którzy cokolwiek wiedzą o zmarłym – poinformujcie Tadeusza (tadek325@yahoo.com). Chcielibyśmy dotrzeć do wszystkich mogił, oznaczyć je Znaczkiem Nagrobnym Solidarności Walczącej, wizytówką naszej pamięci.

Pozostańcie w zdrowiu

Zarząd SSW

Lista miejsc spoczynku naszych Przyjaciół znajduje się TUTAJ.