Strona głównaOgłoszeniaOgłoszeniaII edycja konkursu dziennikarskiego o nagrodę im. Romualda Lazarowicza

II edycja konkursu dziennikarskiego o nagrodę im. Romualda Lazarowicza

Dolnośląski Oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich ogłosił II edycję konkursu dziennikarskiego o Nagrodę im. Romualda Lazarowicza za najlepsze prace dziennikarskie dotyczące regionu Dolnego Śląska, opublikowane lub wyemitowane w języku polskim od 1 września 2021 roku do 30 września 2023 roku. Konkurs ma charakter otwarty, mogą w nim uczestniczyć wszyscy dziennikarze będący obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej, mieszkający w Polsce lub poza jej granicami. Nagroda i wyróżnienia honorowe zostaną przyznane za publikacje:

• o problematyce społecznej, gospodarczej i kulturalnej,
  • demaskujące nadużycia władzy, korupcję, naruszanie praw obywatelskich,
  • o tematyce historycznej.
    Kapituła konkursu przy ocenie prac będzie brała pod uwagę:
  • walory merytoryczne, warsztatowe i językowe,
  • wrażliwość etyczną i społeczną autora/ki,
  •  pogłębioną analizę rzeczywistości, dociekliwość, rzetelność,
  • zgodność z prawdziwymi wydarzeniami i postaciami.

Materiały na konkurs mogą zgłaszać autorzy, redakcje lub wydawcy. Prace konkursowe przyjmowane będą do 15 listopada 2023 r. pod adresem SDP Oddział Dolnośląski. Więcej informacji, w tym wymagana dokumentacja konkursowa są do pobrania w komplecie TUTAJ

Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w grudniu 2023 r.

Lauretaem I edycji Nagrody im. Romualda Lazarowicza była red. Maria Woś (zob. artykuł w Gazecie Wrocławskiej).