Strona głównaWydarzeniaWydarzeniaMedal "Zło dobrem zwyciężaj" dla naszych kolegów

Medal „Zło dobrem zwyciężaj” dla naszych kolegów

W dniu 20.09.2023 w Warszawie, w siedzibie „Centrum Edukacjnego Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Jana Paderewskiego”, nasi koledzy: Tadeusz Świerczewski i Edward Wóltański zostali odznaczeni medalem „Zło dobrem zwyciężaj”.

W imieniu Tadeusza Świerczewskiego medal odebrała Helena Lazarowicz.

Edward Wóltański w swoim wystąpieniu przypomniał niektóre zdarzenia i sytuacje z lat 80-tych i późniejszych, związane z nim i  Błogosławionym Ks. Jerzym Popiełuszko.

Medal „Zło dobrem zwyciężaj” to szczególne wyróżnienie. Jest on przyznawany za szerzenie pamięci o bł. Ks. Jerzym Popiełuszko, za szerzenie jego kultu. O randze medalu świadczy skład Kapituły przyznającej odznaczenie, której członkami są między innymi: Krewni Bł. Ks. Jerzego Józef i Alfreda Popiełuszko, sędzia Bogusław Nizieński, Jarosław Kaczyński- prezes PiS, prof. Jan Żaryn, prof. Wiesław Wysocki, Jan Melak, Ks. Prałat Sławomir Żarski i inni znani z przywiązania do Kościoła i Polski.

Wśród wcześniej odznaczonych tym medalem są, między innymi:  Mama Bł. Ks. Jerzego Marianna Popiełuszko, Prymas Polski Ks. Kard. Józef Glemp, Joanna i Andrzej Gwiazda, Premier Mateusz Morawiecki, Prezes IPN dr. Karol Nawrocki, prof. Wojciech Fałkowski, a także, z naszego środowiska: Kornel Morawiecki, Zbigniew i Romuald Lazarowiczowie, Piotr Szczepanik, Jadwiga Chmielowska i Piotr Hlebowicz.

Wojciech Podgórzak