Strona głównaWydarzeniaWydarzeniaMedale "Zło dobrem zwyciężaj" dla członków SW

Medale „Zło dobrem zwyciężaj” dla członków SW

W trakcie Walnego Zebrania w dniu 10 mają 2023 r. dowiedzieliśmy się, że dwóm naszym kolegom, Edwardowi Wóltańskiemu i Tadeuszowi Świerczewskiemu, Ogólnopolski Komitet Pamięci ks. Jerzego Popiełuszki przyznał medale „Zło dobrem zwyciężaj”. W czasie naszego zebrania Edek Wóltański miał okazję opowiedzieć nam o swojej współpracy z Księdzem Jerzym, o której niewielu z nas wiedziało.

Na przedstawionej kopii dyplomu można zapoznać się m.in. z składem Kapituły przyznającej medal. Data i miejsce uroczystości wręczenia medali nie są jeszcze znane.

Pierwsze medale „Zło dobrem zwyciężaj” wręczono w roku 2016 (tutaj znajduje się informacja na ten temat). Wówczas medal ten został przyznany naszym innym kolegom, Mateuszowi Morawieckiemu i Andrzejowi Kołodziejowi. Oprócz wymienionych medale te otrzymało w międzyczasie jeszcze kilku innych naszych kolegów, związanych ze środowiskiem SW. A mianowicie: Kornel Morawiecki, Romuald Lazarowicz, Janina Jadwiga Chmielowska, Piotr Szczepanik, Zbigniew Lazarowicz oraz Piotr Hlebowicz.

Promotorem rekomendującym te wszystkie osoby z naszego środowiska był Sławomir Karpiński, który jest członkiem Kapituły medalu „Zło dobrem zwyciężaj” i prezesem Stowarzyszenia „13 Grudnia”.