Strona głównaPolecamyPolecamyMUZEUM SOLIDARNOŚCI WALCZĄCEJ

MUZEUM SOLIDARNOŚCI WALCZĄCEJ

Stowarzyszenie Solidarność Walcząca wspólnie z Fundacją Pomorska Inicjatywa Historyczna realizuje od października 2020 roku projekt „Muzeum Solidarności Walczącej”. Po podpisaniu przez Zarząd Stowarzyszenia umowy z Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL w Warszawie przystąpiliśmy do prac projektowych. Za scenografię i prace techniczne w Muzeum na Rakowieckiej odpowiada nasz kolega, zaprzysiężony członek Solidarności Walczącej z Gdyni Jurek Kanikuła. Projekty opracowała absolwentka Wydziału Malarstwa i Rzeźby PWSSP w Gdańsku Renata Godlewska, współpracowniczka SW w Trójmieście, od 1984 roku scenograf w Teatrze Muzycznym w Gdyni oraz Zuzanna Śmigielska również absolwentka Wydziału Malarstwa ASP w Gdańsku. Obie Panie są autorami niezliczonych prac, wystaw indywidualnych i zbiorowych w kraju za granicą.

W pracach projektowych wspomaga je Marta Mieczkowska plastyk – grafik Teatru Muzycznego im. Danuty Baduszkowej w Gdyni. Przedsięwzięcie wymagało opracowania koncepcji i zbudowania scenografii w 19 salach w których przedstawiamy różne formy działalności organizacji na łącznej powierzchni ponad 400 m2. Całość prac koordynuje Romek Zwiercan, działacz Solidarności Walczącej z Trójmiasta.

Zakończenie prac przekładane było kilkukrotnie co związane było z ograniczeniami narzuconymi nam przez pandemię. Dziękujemy przy tej okazji Jackowi Pawłowiczowi, dyrektorowi Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL za przychylność i zgodę na prowadzenie działań na terenie nieczynnego muzeum. Ostateczny termin zakończenia prac ustalony został na 23 kwietnia 2021 i w tym dniu odbędzie się odbiór techniczny.

Oficjalne otwarcie z udziałem zaproszonych gości planujemy 22 maja br. O szczegółach oraz programie poinformujemy po ustaleniu szczegółów.  Przedsięwzięcie jest finansowane z wpłat członków Stowarzyszenia i wolontariuszy Fundacji oraz zostało dofinansowane, na ten moment mamy potwierdzenie, przez Węglokoks S.A. Dziękujemy.

Link do migawek z postępu prac znajduje się TUTAJ.