Strona głównaWydarzeniaWydarzeniaNowy film o kradzieży 80 milionów — warto obejrzeć!

Nowy film o kradzieży 80 milionów — warto obejrzeć!

„Kombinacje Operacyjne”; emisja już 22-24 sierpnia!

„Kombinacje operacyjne” to fabularyzowany dokument Sławomira Koehlera o kulisach przechwytywania przez SB transportów ze Szwecji dla podziemia solidarnościowego w Polsce, a także gigantycznych pieniędzy z zagranicy, których nie rozliczono do dzisiaj. O nie wyjaśnionej dotąd sprawie, na co wydano 80 milionów złotych dolnośląskiej Solidarności, które po przechowaniu w kurii arcybiskup Gulbinowicz zwrócił Frasyniukowi i Piniorowi. Opowieść o zdradach niektórych działaczy solidarnościowych i kombinacjach operacyjnych peerelowskich służb, które przenikały do struktur opozycji antykomunistycznej. O tych, którzy przez lata byli prześladowani przez SB, ich walce i dramatach życiowych. O defraudacjach i zbrodniach nie rozliczonych do dzisiaj. Opowieść oparta na wspomnieniach osób występujących w filmie: Andrzeja Michałowskiego opozycjonisty z Trójmiasta, Andrzeja Kołodzieja, Kornela Morawieckiego, Bogdana Borusewicza, Józefa Lebenbauma, Bronisława Wildsteina i ich kolegów z konspiracji.

Emisja 22-24 sierpnia na kanałach Telewizji Polskiej:

wtorek 22 sierpnia 2023, godz. 23:20, TVP 1

środa 23 sierpnia 2023, godz. 21:15, TVP DOKUMENT

czwartek 23 sierpnia 2023, godz 12:55, TVP DOKUMENT

czwartek 24 sierpnia 2023, godz. 14:00, TVP POLONIA

Jeśli ktoś nie zdoła obejrzeć, będzie prawdopodobnie do obejrzenia na vod.tvp.pl.

(dziękujemy Tadeuszowi Świerczewskiemu za zwrócenie uwagi na to wydarzenie).