Strona głównaWydarzeniaWydarzeniaPiknik z Historią:  Ku Wolności - 40 rocznica wycofania wojsk radzieckich

Piknik z Historią:  Ku Wolności – 40 rocznica wycofania wojsk radzieckich

W sobotę 26.08. odbył się zorganizowany przez Stowarzyszenie Solidarność Walcząca „Piknik z Historią:  Ku Wolności – 40 rocznica wycofania wojsk radzieckich”. Wydarzeniem, które sprowokowało to  wyjątkowe spotkanie była właśnie 40 rocznica wycofanie wojsk radzieckich z Polski. Jednego z najważniejszych a może i najważniejszego momentu naszej historii najnowszej.

Spotkanie miało miejsce w Dom Chłopa przy ul. Długiej 20 we Wróblowicach. To malownicze ciche miejsce, w którym łączy się edukacja, historia i rozrywka. Ośrodek promuje również tradycje Solidarności Walczącej.

Uczestnicy mieli okazję oglądnąć wystawę poświęconą rocznicy wycofania wojsk radzieckich. Wystawa prezentowała wszystkie bolesne wydarzenia, które spowodowała armia radziecka w naszej ojczynie od dnia agresji  17  wrześnie 1939 r. począwszy do dnia wycofania w 1993 r.. Nawiązywała również do wciąż aktualnego zagrożenia „Ruskim mirem”. Do produkcji wystawy zastosowano płyty  DIBOND. Powstał dzięki temu oryginalny efekt ekspozycji wystawy. Mianowicie całość ekspozycji układała się w napis SOVIETY GO HOME.

Program  przewidywał też koncert artystów zespołu „Projekt Volodia”. Zespół przypominał nam przeboje przedwojennego folkloru stolicy i gwary warszawskiej (gwary czerniakowskiej), wykonywał uliczne pieśni warszawskie z kultową piosenką „Bal na Gnojnej”. Przypomniał również przedwojennej piosenki lwowskie z niezapomnianym przebojem „Tylko we Lwowie” ze słowami Emanuela Szlechtera i muzyką Henryka Warsa.

Piknik łączył w sobie elementy kulturalnej rozrywki, refleksji i edukacji historycznej.

Spotkanie odbyło się dzięki wsparciu darczyńcy Fundacji Totalizatora Sportowego