Strona głównaPRO MemoriaSŁAWEK - Jadwiga Chmielowska

SŁAWEK – Jadwiga Chmielowska

Odszedł kolejny bohater podziemia. 6 marca 2003 r., po długiej chorobie, zmarł Sławomir Bugajski, założyciel (we wrześniu 1982 roku) i pierwszy przewodniczący katowickiego oddziału Solidarności Walczącej.

Przeżył 61 lat. Był cenionym, przenikliwym publicystą podziemnym – pisał pod pseudonimem Alfred Grubba – i znaczącą postacią struktur SW. Był wyśmienitym konspiratorem i dobrym organizatorem. Założył cieszące się popularnością pisma „Wolni i Solidarni” (WiS) oraz „Podziemny Informator Katowicki” (PIK, 5 tys. egz.!). W działalności wspierała go zawsze żona, Basia, pracująca obecnie w Ośrodku Pomocy Społecznej.

Nie miał złudzeń co do komunistów. Był zdecydowanym przeciwnikiem umów „okrągłego stołu” i bardzo źle oceniał ich późniejsze konsekwencje, a więc to, co z Polską uczyniono w ciągu ostatnich 14 lat. Świadomie odsunął się od życia publicznego, postrzegając rzeczywistość jako zaprzeczenie ideałów uprzedniej podziemnej walki. Nie miał żadnych medali czy odznaczeń. Zresztą by ich nie przyjął.

Jako wybitny fizyk współpracował z wieloma uczelniami całego świata. Ostatnio pełnił też funkcję pełnomocnika Rektora Uniwersytetu Śląskiego ds. studentów niepełnosprawnych.

8 marca 2003 r. w pogrzebie Sławka obok rodziny uczestniczyli koledzy z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Śląskiego, grono profesorskie i koledzy z SW. Wspomnienie o Zmarłym wygłosił przewodniczący Solidarności Walczącej Kornel Morawiecki.

Żegnaj, Przyjacielu!