Piotr Rzewuski 1956-2022

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że 4 stycznia 2022 r. w wieku 66 lat zmarł śp. PIOTR RZEWUSKI

Odszedł od nas patriota, działacz opozycji.

W podziemiu, po wprowadzeniu Stanu Wojennego członek warszawskich Grup Oporu “Solidarni”, drukarz ulotek, konstruktor wyrzutni ulotkowych, uczestnik i organizator wielu akcji malowania na murach oraz emisji radiowych audycji z tzw. “gadał”. Dwukrotnie aresztowany i więziony na Rakowieckiej w latach 1982-1983 oraz 1985-1986.

Po 1990 nadal aktywny. Upamiętniał ludzi i wydarzenia historyczne. Organizował uroczystości patriotyczne. Działał m.in. w stowarzyszeniu Solidarność Walcząca. Odznaczony m.in. Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie…

—> Biogram Piotra Rzewuskiego

Msza św. w intencji Zmarłego zostanie odprawiona we wtorek, 18.01.2022 r. o godzinie 10.30 w Katedrze Polowej Wojska Polskiego przy ul. Długiej w Warszawie, po której nastąpi  uroczyste odprowadzenie Zmarłego na Cmentarz na Powązki Wojskowe.