Strona głównaOgłoszeniaWystawa "Wielka zadyma 1982" we wrocławskim Arsenale

Wystawa „Wielka zadyma 1982” we wrocławskim Arsenale

Wystawa „Wielka zadyma oczami kolejnych świadków” poświęcona jest wypadkom, jakie miały miejsce czterdzieści jeden lat temu we Wrocławiu. Prezentowane na niej fotografie przedstawiają manifestacje, do jakich doszło w drugą rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”, 31 sierpnia 1982 roku. Biorący w nich udział domagali się uwolnienia osób skazanych, aresztowanych i internowanych za działalność związkową, reaktywowania niezależnych organizacji społecznych, zniesienia stanu wojennego oraz zawarcia ugody społecznej. To druga odsłona cyklu poświęconemu temu wydarzeniu.

Rok temu eksponowano kolorowe zdjęcia (rzadkość w tamtym czasie) autorstwa Jerzego Lajstowicza. Dotyczyły zdarzeń do jakich doszło na ulicy Odrzańskiej. Czarnobiałe, dotąd niepublikowane fotografie, prezentowane na obecnej wystawie ukazują demonstracje, jakie
miały miejsce na ulicach: Legnickiej, Młodych Techników, Tęczowej, Zachodniej i Zygmunta Krasińskiego, placach: Orląt Lwowskich i Strzegomskim oraz Trasie W-Z. Wykonane zostały przez Bogdana Konopkę, Elżbietę Sulimę oraz trzy nieznane osoby. Na części fotografii wyraźnie widoczne są twarze demonstrantów. Organizatorzy liczą na pomoc w ustaleniu ich nazwisk oraz wyjaśnienie kim są nieznani autorzy zdjęć.