Strona głównaOdeszliOdeszli 2021Z głębokim smutkiem i żalem zawiadamiamy, 26 stycznia 2021 roku zmarła śp. ZOFIA...

Z głębokim smutkiem i żalem zawiadamiamy, 26 stycznia 2021 roku zmarła śp. ZOFIA PAWŁOWSKA

Łączniczka podziemnych struktur Solidarności Walczącej w Trójmieście.

Udzielała gościny ukrywającym się działaczom Solidarności Walczącej.

Mieszkał u Niej m.in. poszukiwany Andrzej Kołodziej i Roman Zwiercan. Pełniła nieformalną rolę kwatermistrza – organizowała lokale, mieszkania i zaopatrzenie. Organizowała siatkę tworzącą anonimowe zaplecze dla działań struktur podziemnych. Zaangażowana w działalność duszpasterstwa i pomoc charytatywną represjonowanym, bez względu na przynależność organizacyjną.

Uroczystości pogrzebowe śp. Zofii Pawłowskiej odbyły się w dniu 02.02.2021 (wtorek)
w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa  różańcem o godz. 11.30,  mszą św. o godz. 12.00, a następnie pogrzebem o godz. 13.00   na cmentarzu komunalnym w Sopocie.