Strona głównaOdeszliOdeszli 2021Z głębokim smutkiem i żalem zawiadamiamy, że wieczorem 13 marca 2021 roku zmarła...

Z głębokim smutkiem i żalem zawiadamiamy, że wieczorem 13 marca 2021 roku zmarła śp. TERESA ZAJDEL

Zaprzysiężona, aktywna działaczka SW w latach 1984 – 1990. Łączniczka podziemnych struktur „Solidarności Walczącej w Trójmieście. Prowadziła punkt kontaktowy. Pomagała represjonowanym i ukrywającym się działaczom „Solidarności Walczącej”.  Udostępniała mieszkanie do nadawania audycji Radia SW. Zajmowała się kolportażem niezależnej prasy i książek.

Współpracowała z Komisją Interwencji i Praworządności NSZZ Solidarność prowadzoną przez Zosię i Zbyszka Romaszewskich.

Odznaczona Krzyżem Solidarności Walczącej, Złotym Krzyżem Zasługi oraz Medalem
100-lecia Odzyskania Niepodległości, Krzyżem Wolności i Solidarności oraz odznaką „Bohaterom Sierpnia 80′” nadawanym przez prezydenta miasta Gdyni i Fundację Pomorska Inicjatywa Historyczna..

Wieczny odpoczynek racz Jej dać Panie.

O uroczystościach pogrzebowych
śp. Teresy Zajdel będziemy informować.