Strona głównaWydarzeniaWydarzeniaSolidarność Walcząca w RPA

Solidarność Walcząca w RPA

Jak co roku przy katedrze Chrystusa Króla w Witbanku (RPA) zorganizowana została Międzynarodowa Kuchnia Smaków. W tym roku impreza odbła sie wczesniej niz zwykle, bo 26 listopada. Różne narodowe potrawy prezentowane były przez parafian z różnych krajów i kultur – Jamajka, Chiny, Niemcy, Kenia, Indie, Portugalia, Swaziland. Nie zabrakło i nas z Polski – pisze Ryszard Serwa, członek Stowarzyszenia SW, zamieszkały dzisiaj w RPA.

Tym razem ta coroczna impreza odbyła się wcześniej, 26 listopada w niedzielę, jako hm, lunch, od południa; przeważnie bywało to w połowie grudnia, w soboty wieczorem. Wtedy na moim stole stała butelka 0.7l Wyborowej, i byłem  najbardziej popularnym stoiskiem 🤣

W tym roku, ze względu na porę dnia alkoholu nie podawałem. Był bigos z chlebem własnej, polskiej produkcji oraz dwa serniki zrobione przez polskie gospodynie …serniki poszły błyskawicznie! Impreza organizowana jest przez parafian katedry Chrystusa Króla w auli przykościelnej szkoły, by zbierać fundusze na cele tejże katedry.

Richard Serwa